ÚJDONSÁG!!! Babaúszás

Programunk célja, hogy feloldjuk a napi monotóniát, felszabadultságot, felüdülést hozzunk testnek és léleknek egyaránt, központba állítva a gyermek egészségét.

Nem az úszás feltétlen megtanítása a rendszeres lubickolás haszna, hanem hogy a babák élettere kibővüljön, élményvilága tartalmasabb, a szülő-gyermek kapcsolat intenzívebb, intimebb legyen.

A babaúszás általános célja a speciális motorikus fejlesztés, a szociális viselkedés javítása és a gyermek pszichikai-fizikai fejlődése. Az anyával és/vagy apával történő úszás előterében mindig az öröm áll.  A vízi foglalkozások alatt a szülő és a gyermek fontos közös tapasztalatokat gyűjthetnek a kommunikáció, a bizalom, a szeretetteljes kapcsolattartás terén.

A babaúszás a gyermeket gyakran előnyökhöz juttathatja  a testi-szellemi fejlődés terén kortársaival szemben. A pozitív hatások megmutatkozhatnak a vérkeringésben, a tüdőteljesítményben, fokozza az izmok erejét és a gyermek szociális fejlődése és magatartása is kedvezően befolyásolható. A vízben való mozgás egy korai koordinációs és ügyességi kihívás. A gyermek egyensúlyérzékelése könnyedén fejlődhet a majdnem súlytalan állapotban. A víz ideális közeg számukra.

Egyéb kedvező hatás, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak a fizikai terhelés után, megelőzhetők a mai társadalomra jellemző gyakori testtartási hibák, fejleszthető a központi idegrendszer valamint a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség is fokozódhat. A csecsemőkorban szerzett első tapasztalatok az egész életre hatással lehetnek.

A babaúszás kezdő időpontjára vonatkozó tanácsok igen különbözőek, mégis megegyeznek abban, hogy az első életévben elkezdett foglalkozás a leghatékonyabb (kezdetben kádúszás, majd uszodai babaúszás) 3-4 hónapos kortól (kötelező    oltások    után). Nem a  búvárreflex megtartása a célunk, hanem a légzés visszatartásának megtanítása. Óráról, órára, fokozatosan, először csak  locsolgatva az arcát érintjük a vízhez, majd egyre mélyebbre, egyre hosszabb ideig próbálunk a víz alatt lenni. Ez a baba vízhez való viszonyától függ, az ő saját tempója, ritmusa alapján haladunk előre a gyakorlatokban.

Ajánlott életkor: 3 hónapos – 3 éves korig

Bővebben: